دکتر عبدالصمدی

smile is the beauty of soul

دندان قروچه

شاید تا به حال اسم دندان قروچه به گوش تان نخورده باشد، و این احتمال وجود دارد که شما دندان قروچه داشته باشید، ولی خودتان خبر نداشته باشید! به عمل ساییدن و کشیدن دندان ها بر روی هم دندان قروچه می گویند.

دندان قروچه معمولاً شب هنگام، یعنی زمانی که شما خواب هستید اتفاق می افتد. هر بیماری در ابتدا بی خطر به نظر می رسد، همانطور که در بخش جرم گیری دندان گفتم، جرم دندان در اوایل بی رنگ و شفاف و بی خطر است، ولی به علت ماندگاری و پاک نشدن رسوب کرده و سفت و سخت می شود «مانند جرم های سماور» و در نهایت با ایجاد اسید در دهان منجر به پوسیدگی دندان می شود. دندان قروچه نیز به همین شکل است، ممکن است شما در اوایل به عمل دندان قروچه بی تتفاوت باشید، اما با گذشت زمان این عادت بد باعث می شود، مینای دندان شما به شدت آسیب ببیند. دندان قروچه در مواقعی سبب شکستن دندان یا کوتاه شدن دندان ها در اثر سایش به همدیگر می شود.

استرس های کنترل نشده- تنش- خشم شدید و عصبانیت از علل های شایع بروز دندان قروچه هستند. حتی کسانی که شب ها قرص های ضد افسردگی مصرف می کنند، دچار دندان قروچه می شوند.شما برای کم شدن استرس تان راه های زیادی در دست دارید، می توانید از یک رژیم غذایی سالم و خوراکی های فاقد کافئین تبعیت کنید. دقت داشته باشید، شکلات و قهوه و نوشابه و غذاهای فست فودی و مصرف دخانیات و الکل همه و همه استرس زا هستند.

استفاده از یک مشاور خوب نیز در کنترل کردن استرس تان کمک زیادی به شما می کند. یک مشاور دانا راه کارهای مناسبی را برای غلبه بر استرس، پیش پای شما می گذارد تا بتوانید به شکل منطقی تر با چالش ها و مشکلات زندگی رو به رو شوید.

مشکلاتی که دندان قروچه به وجود می آورد:

همان طور که گفتم دندان قروچه موجب ترک خوردن دندان هایتان می شود و با ترک خوردن دندان، پوشش عصب های داخل دندان ها از بین می روند. البته شما می توانید با مراجعه به دندان پزشک، ترک خوردگی دندان تان را ترمیم کنید.

همچنین دندان قروچه مداوم باعث می شود دندان شما بشکند.

توجه داشته باشید ترمیم یک دندان شکسته دردناک تر و گران تر از ترمیم دندان های ترک خورده است.

یکی دیگر از عوارض بد دندان قروچه، از بین رفتن مینای دندان است. وقتی مینای دندان شما در اثر دندان قروچه، از بین برود آن وقت دندان شما دچار حساسیت های شدیدتر می شود. مثلاً با خوردن خوراکی های سرد و گرم یا خوراکی های شیرین مانند عسل و مربا دندان تان تیر می کشد.

ممکن است این سوال برایتان پیش بیاید که دندان قروچه، شب ها هنگام خواب اتفاق می افتد، پس ما از کجا بدانیم واقعاً دندان قروچه داریم یا نه؟ شما می توانید علائم دندان قروچه را به راحتی شناسایی کنید، مثلاً اگر صبح ها با سر درد شدید از خواب بلند می شوید یا صبح ها احساس می کنید یک طرف صورت تان گرفته و دردناک شده یا هنگام تکان دادن فک تان صدای چک – چک می شنوید، احتمال اینکه شب دندان قروچه داشته اید، زیاد است. البته وجود علایم دندان قروچه توسط دندان پزشک تان به راحتی تشخیص داده می شود و شما می توانید در این خصوص به دندان پزشک مراجعه کنید.

در کل از علایم دندان قروچه می توان به: سر درد- دندان درد- درد گردن- بی خوابی- درد در قسمت گونه- صدا هنگام باز و بسته کردن فک و دندانه دار شدن زبان به خصوص قسمت های کناری … اشاره کرد.

روش های درمانی دندان قروچه:

همان طور که پیش تر گفتم متوقف کردن دندان قروچه بیشتر بستگی به خودتان دارد. رژیم غذایی خوب- ورزش- دوری از اضطراب، همه می توانند باعث توقف دندان قروچه شوند، اما گاهی با انجام این دستورات نیز ممکن است دندان قروچه از بین نرود. در این حالت بخصوص توصیه می کنم حتماً به یک دندان پزشک مراجعه کنید. ممکن است دندان پزشک تان قالبی از جنس پلاستیک برای دندان تان بسازد و از شما بخواهد شب ها قبل از خواب این قالب را «که معمولاً به آن نایت گارد یا محافظ دهانی می­گویند» در دهان تان بگذارید. علاوه بر قالب برای درمان دندان قروچه از روش های بیوفیزیک- تحریک حس چشایی یا بوتاکس نیز استفاده می کنند.

در روش بیوفیزیکی شما یک دستگاه باتری دار را روی سرتان می گذارید و زمانی که در خواب به خاطر دندان قروچه عضلات صورت تان را منقبض می کنید، این دستگاه از خود صدا ایجاد می کند. میزان این صدا در ابتدا پایین است و به تدریج بلندتر می شود تا بتواند شما را از خواب بیدار کند تا عمل ساییدن دندان ها بر روی هم را متوقف کنید.

اما در کل دندان قروچه در یک پریود زمانی مشخص، خود به خود متوقف می شود و شما نباید نگران این موضوع باشید.